Suunnittelumenetelmiä


Sarjakuva suunnittelumenetelmänä

Tällä harjoituksella tavoiteltiin toimijaverkoston huomiomista. Miten muut keskustelevat opetuksesta?
Apuaineistot: sarjakuvahahmoje, suutupohja suunnittelua varten, cc-lisenssejä.


Käyttäjälähtöinen suunnittelu
Sarjakuva ideointimetodina
Tavoite: Tehdä näkyväksi erilaisia asenteita, ihmettelyn kohteita, ajattelutapoja.

Tiimien tehtävänä on tuottaa 3-ruudun sarjakuvia, joissa eri roolissa olevat henkilöt keskustelevat opetuksellisesta ideasta. Sarjakuva tuotetaan:
1. ideamättäältä noukitaan yksi idea, jalostetaan siitä helposti kuvattu karkea yhden lauseen vastaus Toimikas-toteutuksesta, oppitunnilla / kurssilla / oppimisprojektissa: Mitä nää tekee? Kirjoitetaan parin lauseen kuvaus lapulle.
2. ihmishahmoista noukitaan arpomalla tai tietoisesti valitsemalla kaksi roolihenkilöä
a. ihmishahmot valkoisia leikattavia, neljä erilaista (aikuinen mies ja nainen, nuori tyttö ja poika)
b. kirjoita tai teippaa roolinimet valitsemiinne hahmoihin (voi olla vaikka vain yksi hahmo monologia pitämässä tai useampia hahmoja, kahden hahmon ratkaisu varmaan toimivin)
3. mietitään, miten roolihenkilöt puhuvat ideasta, kolme ruutua (luonnospaperi): keskusideana jokin ristiriita tai ongelma, kuvitelkaa ja eläytykää siihen, miten valitut henkilöt käsittelevät ristiriitaa tai ongelmaa, tavoitteena ei ole päästä kauniiseen ratkaisuun vaan saada näkyväksi, miten kuvittelemme, että ihmiset puhuvat opetuksen järjestelyistä
4. kirjoitetaan puhekupliin puheenvuorot, kuvasarjaan liitetään cc-lisenssi ja tekijöiden nimet/taitelijanimet, numeroikaa ruudut
5. samoja ihmishahmoja voi käyttää eri ruuduissa (tarrateippi), hahmoja voi värittää, jos haluaa
6. valokuvataan jokainen ruutu (kännykällä, iPadillä, kameralla, vetäjät voivat auttaa)
7. sarjakuvat kootaan Toimikas-blogiin ja niitä käytetään jatkossa apuna sekä toteutusten suunnittelussa että Toimikkaan tiedotussuunnitelmien ja tiedotusaineiston laatimisessa
toimikas_sarjishahmoja.png
Toimijarooleja:
• voitte keksiä myös lisää roolihenkilöitä
• voitte arpoa (esim. leikata roolihenkilöt liuskoiksi ja nostaa sokkona) tai valita tietoisesti (tietoisesti kannattaa valita vaikeiksi koettuja roolihenkilöitä)

Ehdotuksia:
opiskelija, Toimikas-opettaja, muu opettaja, opo, rehtori, ATK-tuki, kiinteistönhoitaja, ruokalan ihminen, siivooja, opiskelijan kaveri toisessa koulussa, opiskelijan sukulainen, opiskelijan äiti, opiskelijan isä, opiskelijan sisko tai veli, opiskelijan isoäiti, opiskelijan isoisä, kaupunkilainen torilla, yrittäjä, kaupungin toimihenkilö (opetustoimi), kaupunginvaltuuston jäsen, lehden toimittaja, alueradion/tv:n toimittaja, Opetushallituksen ihminen, EU-virkamies (rahoittavasta organisaatiosta).

Näillä ohjeilla toteutettuja sarjakuvia löytyy Toimikas-tuotoksista.